Ekonomi

Bangladeş siyasi huzursuzluğun ortasında bankacılık sorunlarıyla karşı karşıya

S&P Global Ratings’e göre Bangladeş’teki siyasi istikrarsızlığın mali reformların ilerlemesini engellemesi ve bankacılık sektörünün kırılganlıklarını arttırması bekleniyor.

Başbakan Sheikh Hasina’nın geçen hafta, öğrencilerin öncülüğünde artan protestoların ardından görevinden ayrılması, Bangladeş’in 1971’deki bağımsızlığından bu yana yaşanan en ciddi huzursuzluklardan bazılarına işaret ederek önemli şiddet olaylarına ve can kayıplarına yol açtı.

Nobel ödüllü Muhammed Yunus başkanlığındaki geçici hükümet şu anda seçimleri düzenlemekle görevli. Ancak protestolar genişledi ve aralarında merkez bankası başkanı ve dört yardımcısının da bulunduğu merkez bankası yetkililerinin istifasına yol açtı. Merkez bankası başkanlığı için bir halef belirlendi.

S&P Global Ratings’ten kredi analisti Shinoy Varghese, politikada durgunluk ve mali reformlarda yavaşlama potansiyelinin altını çizdi. Bankacılık sektörünün likidite sıkıntısı, yetersiz sermaye tamponları ve düşük varlık kalitesi gibi önceden var olan sorunları, siyasi kaosun ortasında daha da kötüleşti. Merkez Bankası yönetiminde yakın zamanda yaşanan değişim, önemli yapısal reformları daha da geciktirebilir.

Hükümet karşıtı gösterilerin kökeni, Temmuz ayında devlet işlerinde kota uygulamasına karşı çıkan bir harekete kadar uzanıyor. Kısa bir süre öncesine kadar en hızlı büyüyen ekonomiler arasında yer alan ülke şimdi genç işsizliği, yükselen enflasyon ve azalan rezervlerle boğuşuyor.

Bu ekonomik sıkıntılar Hasina hükümetinin Ocak 2023’te Uluslararası Para Fonu’ndan 4.7 milyar dolarlık bir kurtarma paketi almasına yol açtı. Devam eden huzursuzluk, resmi verilere göre bir önceki ay %9,72 olan enflasyonu Temmuz ayında %11,66’ya yükselterek daha da kötüleştirdi.

Enflasyondaki bu artış, ulaşımı durduran, işyerlerini kapatan ve kritik hazır giyim sektörünü sekteye uğratan ülke çapındaki sokağa çıkma yasağını takip etti.

Moody’s Analytics kısa bir süre önce Bangladeş’in cari yıl için GSYH büyüme tahminini %5,1’e çekerek bir önceki tahmin olan %5,4’e göre düşürdü. Ülkenin döviz krizinden ekonomik olarak kurtulması, geçici hükümetin halkın şikayetlerini ele alma ve sosyal istikrarı yeniden sağlama becerisine bağlı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

deliceajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu