Haber

Japonya Başbakanı, savaş sonrası barış taahhüdüne bağlı kalacaklarını söyledi

Japonya Başbakanı Kishida Fumio, ülkesinin 2. Dünya Savaşı’nda teslim olmasının yıldönümünde, Japonya’nın savaş sonrası barış taahhüdüne bağlı kalacağını söyledi.

Kişida, Japonya’nın 2. Dünya Savaşı’nda teslim olmasının 78. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada barışa davetini yineledi.

Japonya’nın savaş trajedisini bir daha tekrarlamama kararlılığına bağlı kalacağını ifade eden Kişida, ABD’nin Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombası atmasına, Okinawa’daki “kanlı savaşa” ve savaş nedeniyle ülkenin yıkımına dikkat çekti. Japon halkının çektiği acılar dahil. .

Kishida, Japonya’nın savaş sonrası barışa bağlılığını sürdüreceğini ve küresel sorunların çözümünde dünya ile işbirliğini sürdüreceğini vurguladı.

Japonya İmparatoru Naruhito da savaş döneminde Japonya’nın eylemlerinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, “Geçmişimizi düşünerek ve derin pişmanlık duygularını akılda tutarak, savaşın yol açtığı yıkımın bir daha asla tekrarlanmamasını canı gönülden diliyorum.” sözünü kullandı.

Törene katılanlar, savaşta hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşunda bulundu.

Kişida tartışmalı Yasukuni Mabedi’ne gitmedi, ancak adaklar gönderdi.

Japonya ekonomiGüvenlikten Sorumlu Devlet Bakanı Takaiçi Sanae’nin yanı sıra bazı eski bakanların da aralarında bulunduğu yetkililer, tartışmalı Yasukini Türbesi’ni ziyaret etti.

Güney Kore’den tepki

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Güney Kore, Japon hükümetinin ve parlamentosunun sorumlu liderlerinin, Japonya’nın geçmiş saldırı savaşını güzelleştiren Yasukuni Mabedi’ne adak göndermeleri veya ziyaretler yapmaları nedeniyle derin bir hayal kırıklığı ve pişmanlık duyuyor” dedi.

Açıklamada, “Hükümetimiz, Japonya’daki sorumluları tarihe tarafsız bir şekilde bakmaya ve geçmiş için gerçek pişmanlıklarını eyleme dökmeye çağırıyor” denildi. ifadesi yer aldı.

İlk olarak 1869’da inşa edilen tapınak, II. Dünya Savaşı’nda ölen 2,5 milyon insanı onurlandırıyor, ancak tapınak rahiplerinin 1978’de savaş zamanı Başbakanı ve Japon Ordusu Generali Tojo Hideki de dahil olmak üzere 14 savaş suçlusunu “kutsal” olarak kabul etmeleri nedeniyle tartışmalı. statüsünü koruduğu bilinmektedir.

ulahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu